Naturisme - gezond voor lichaam & geest!
Nederland telt ongeveer 2 miljoen naturisten; mensen die aan naaktrecreatie doen of zelfs naakt leven; dat is ongeveer 1 op de 8 mensen. En dat is niet zomaar! Naturisme is namelijk heel gezond en dus populair. Aangezien toch 7 van de 8 mensen daarvan niets weten, is het hoogtijd om over de gezonde aspecten van naturisme eens te gaan schrijven.


Wat is naturisme?
Naturisme is een levenswijze waarbij je naakt in harmonie met de natuur wilt leven, omdat dat harmonieuze leven als gezond, duurzaam en waardevol wordt ervaren en is. Vandaar ook dat naturisten vaak vegetarier of zelfs veganist zijn, geen alcohol drinken en niet roken. Ook saunabezoek en actief leven behoren doorgaans tot dat gezonde, naturistische leven.

Naturisme vereist een schonere omgeving
Tegelijkertijd vraagt naakt door het leven gaan ook om een schone, opgeruimde omgeving; immers: als je op blote voeten door afval loopt, ontstaat er de kans op ziektes of verwondingen. En ook je naakte lichaam dat in contact komt met de leefomgeving zal je schoon willen houden om je leefomgeving schoon en veilig te houden. Vandaar dus ook dat de naturistische gebieden van naturisten (denk aan naturisten-campings, naaktstranden en resorts) doorgaans veel schoner zijn dan bij niet-naturisten; datzelfde zou je kunnen zeggen van hun lichaamshygiene. Ook dat is gezonder. En aangezien slechts 1 op de 8 gebruik maakt de naturistische gebieden, blijft het schoon en vrij rustig in vergelijk tot de openbare gebieden.

Naturistisch leven - bewust gezond & sociaal leven
Gezond leven begint natuurlijk al met een schone leefomgeving, een schoon lichaam en een leven waarin je respectvol omgaat met je eigen lichaam en de natuur om je heen:

Op die wijze blijft je lichaam gezond en ben je sociaal naar mens, dier en maatschappij; zelfs als je geen woord zou spreken met de mensen om je heen!

'Naakt' is de vereiste factor!!
Wellicht zijn er dan mensen die denken dat een dergelijk bewust hygienisch en natuurlijk leven ook zonder naakt te leven of gaan kan. De praktijk echter blijkt dan vaak anders en doorgaans ongezonder. Denk aan de vervuilde campings, vervuilde stranden, vervuilde natuur, vervuilde leefomgeving en het vervuilde leven; letterlijk (huis, tuin, buurt) en figuurlijk (het eigen lichaam en leven).

Door je "kwetsbare naaktheid" begrijp je in praktijk waarom je schoner zal willen leven en respektvoller met de natuur/dieren wilt omspringen. Als je niet daarin verandert, zal je in je eigen troep moeten leven. Dan word je vies, ziek of je zal jezelf bezeren. Je zal onmiddellijk "omgaan" als je naakt leeft; heel anders is dat met mensen die niet-naakt door het leven gaan....

1 - Naturisme & lichamelijke gezondheid
Niet alleen de schonere leefomgeving en respektvol omgaan met de natuur om je heen maakt het gezonder voor de naakt-recreant of naaktlevende. Er zijn nog legio meer factoren die lichamelijk voor meer gezondheid zorgen, namelijk:

  1. Meer dagelijkse zon op je lichaam - meer vitamine-D vorming (zonder sunblock!!!)
  2. Meer gewend zijn aan temperatuursverschillen - meer weerstand
  3. Meer tastzin - meer bewust van je lichaam & meer voelen
  4. Beter voor je huid - minder zweten, minder contact met verfstoffen, minder ontstekingen

Toelichting

Naakt leidt dus tot meer- en duidelijk merkbare lichamelijke gezondheid!


Liever vrij&blij - naakt in eigen huis & tuin (boek+ebook)

2 - Naturisme & geestelijke gezondheid
Het geestelijke aspekt aan naturisme mag ook zeker niet worden vergeten, omdat het minstens zo belangrijk is als het lichamelijke aspekt; misschien zelfs nog wel belangrijker!!!

Naakt-zijn in huis en buiten:

Je zal begrijpen dat naturisme voor mensen met hoge werkdruk, stress, pieker- of faalangst, burnout, enzovoort enorm bevrijdend zal zijn. Gewoonweg voor-, tijdens of na je werk je kleren uitdoen en naakt in huis je afwas doen, stofzuigen, opruimen, enz. Of in de tuin tuinonderhoud doen, zonnen of gewoonweg een boek lezen of relaxen; het zal je echt ontstressen en goed doen.

Voor iedereen die er pas mee begint om voor naakt te kiezen, zal dat wel even wennen zijn, omdat er natuurlijk enige stress kan ontstaan 'omdat iemand je naakt kan zien' of 'omdat je je afvraagt hoe je omgeving erop reageert'. Maar de ervaring met naakt-zijn zal die beginners-stress al gauw doen vergeten. Je zal er al gauw aan gewend zijn en niet meer zonder naakt willen!

Leg dus jouw evt. "MTV-generatie-preutsheid" [naakt mag alleen voor sex, spanning & het perfekte uiterlijk; anders niet] af en ga op ontdekkingsreis in naaktheid!

voorzorgregels voor bij naakt in huis & tuin

3 - Naturisme: naaktzijn is FIJN!
Naaktzijn is dus lichamelijk- en geestelijk gezond. Maar ook heel erg prettig. Je voelt je vrijer, luchtiger, schoner. De zon op je naakte lichaam is heerlijk; en het 'ondeugende windje' om je lichaam is dat zeker ook. Je voelt je zoals GOD het bedoeld heeft toen HIJ de mens schiep. Er is niks mis met je naakte lichaam; en er is dus ook niks zondigs aan! Klik hier voor meer info uit de Bijbel over naakt-zijn in de Bijbel.


Links die aanvullende info geven: